Lansering av temanummer 2020

«Kommunikasjonsprosesser
i forfattermuseer»

Lansering av temanummer, Nordisk Museologi
21. august 2020, 14.30-16.00 (Zoom)

Hva er forfattermuseer og hvilken rolle har de i museumslandskapet? Hva kommuniseres i forfattermuseer? Hvordan kobles sammen dikterliv og litterære verk i en utstilling? Hva slags diskusjonene fører fram til etableringen av et forfattermuseum? Hvordan henger forfattermuseenes tidlige utvikling sammen med guidebok-sjangeren? Hvordan oppstår forskjellige fortellinger om samme forfatter på ulike museer?

Og hva kobler sammen tidlige forfattermuseer i Italia, Frankrike og England med moderne litteraturmuseer? Eller f.eks. Hamsunsenteret, Strindbergsmuseet, Olav H. Hauge-senteret, de forskjellige Garborgmuseene og W. H. Auden-minnestedet i Kirchstetten?

Vi inviterer alle interesserte – museumsarbeidere, museologer, litteraturvitere, kulturhistorikere, turismeforskere, bibliotekarer, arkivarer og andre – til lansering av det nye temanummeret av tidsskriftet Nordisk Museologi om «Biografi og verk. Kommunikasjonsprosesser i forfattermuseer».

Først innleder instituttleder Grete Netteland fra Høgskulen på Vestlandet (Sogndal) og Vinnie Nørskov (Antikmuseet, Aarhus universitet) fra Nordisk Museologi, samt temanummerets redaktører Ulrike Spring og Johan Schimanski(Universitetet i Oslo). De to sistnevnte ledet forskningsprosjektet som temanummeret springer ut av, TRAUM – Transforming Author Museums, der Høgskulen i Vestlandet var vert i et samarbeid med Universitetet i Oslo, finansert av Norges forskningsråd.

Som gjestetaler har vi invitert direktøren for museene ved det Tyske litteraturarkivet i Marbach (Schillermuseum og Museum der Moderne), Heike Gfrereis, med mangeårig erfaring som produsent av litteraturutstillinger. Hun kommer til å snakke – på engelsk – om det å utstille litteratur og om den nylig avsluttede utstillingen «Hölderlin, Celan und die Sprachen der Poesie». I spesialnummeret samtaler forøvrig redaktørene med henne og med kurator ved W. H. Auden-minnestedet Helmut Neundlinger.

Fra sirka 15:15 får vi mulighet til å høre mer om noen av bidragene i temanummeret, fra bidragsytere Oddmund Løkensgaard Hoel (Høgskulen på Vestlandet, Sogndal), Thea Aarbakke (Anno Museum, Kongsvinger) og Ulrike Spring & Johan Schimanski (Universitetet i Oslo), om deres bidrag til temanummeret.

Selve nummeret ligger på nett allerede, så det er mulig å lese artikler på forhånd og stille spørsmål til bidragyterne. Se Nordisk Museologi 2020/1.

Det blir også mulighet til uformelle sosiale samtaler i forlengelse av programmet. Ta gjerne med drikke og kjeks!

For å tilsendt Zoom-adresse og passord, skriv til en av arrangørene (ulrike.spring@iakh.uio.no eller johan.schimanski@ilos.uio.no).